Vaikuttajamarkkinointi-Suomi-sanakirja
Vaikuttajamarkkinoinnin parissa kuulee usein kryptisiä termejä ja
kirjainyhdistelmiä. Listasimme kaikki kummalliset sanat ja ilmaisut
sanakirjamuotoon, olkaa hyvät.
Termeillä voi tietenkin olla muitakin merkityksiä, mutta tässä
artikkelissa kerrotaan, mitä nämä kyseiset termit tarkoittavat vaikuttajamarkkinoinnin ja sosiaalisen median kontekstissa.
A: ALGORITMI
Algoritmi on järjestelmä tai ohjelmointikoodi, joka ohjaa ja hallitsee käyttäjän näkemää sisältöä eri alustoilla, kuten Facebookissa, Instagramissa tai YouTubessa. Algoritmit analysoivat käyttäjän käyttäytymistä, kuten tykkäyksiä, kommentteja, seuraamisia, katseluhistoriaa ja muita vuorovaikutuksia. Algoritmit tekevät päätöksiä siitä, mitä sisältöä näytetään seuraavaksi.
B: BRÄNDÄYS
Brändinrakennus tarkoittaa prosessia, jonka tavoitteena on muokata tai vahvistaa tuotteen, palvelun tai yrityksen imagoa. Vaikuttajayhteistyöt tähtäävät brändin rakennukseen. Tämä tapahtuu usein siten, että vaikuttaja jakaa henkilökohtaisia kokemuksiaan ja mielipiteitään kyseisestä tuotteesta tai brändistä omalla sosiaalisen median kanavallaan.
B: BOOMER
Vuonna 1946-1964 syntyneiden sukupolvi. Baby boomers nimitys viittaa maailmansotien jälkeiseen syntyyvyyspiikkiin. “OK boomer” tarkoittaa, että olet tai käyttäydyt kuin tämän ikäluokan edustaja.

Completion raten laskukaavan löydät tästä artikkelista.
D: DEMOGRAFINEN KOHDENNUS
Mainonnan kohdennuksen tapa, joka pohjautuu demografisiin tietoihin kuten ikä, asuinpaikka ja sukupuoli.
E: ENGAGEMENT RATE
Suomeksi sitoutumisaste, tarkoittaa julkaisun tykkäysten, kommenttien ja tallennusten suhdetta sen tavoittavuuteen. Engagement raten laskentakaavan löydät tästä artikkelista.
F: FYP
For Your Page on TikTokin tutki-syöte, joka tarjoaa algoritmin käyttäjälle suosittelemaa sisältöä.
G: GRWM
Lyhenne sanoista get ready with me. Tarkoittaa sisältöä, jossa jutellaan seuraajille samalla kuin laittaudutaan päivään tai iltaan.
G: HASHTAG
Suomeksi aihetunniste on kokonaisuus, joka muodostetaan #-merkillä ja sitä seuraavalla sanalla tai merkkijonolla. Hashtagien avulla käyttäjät voivat etsiä ja löytää tietyn aihepiirin sisältöjä.
I: IGC
Lyhenne sanoista Influencer generated content, tarkoittaa vaikuttajan tuottamaa sisältöä.
J: JODEL
Mobiiliviestintäsovellus, jonka avulla on mahdollista viestiä eli ”jodlata” nimettömästi ja paikallisesti mobiililaitteen sijaintitiedon perusteella.
K: KOKOJAOTTELU
Vaikuttajien jaottelu eri ryhmiin seuraajamäärän perusteella:

L: LIVESTRIIMAUS
Reaaliaikainen suoratoisto tai lähetys tarkoittaa sitä, että videokuvaa lähetetään verkossa suorana lähetyksenä katsojalle esimerkiksi Instagramin live-toiminnon avulla.
M: META
Yhdysvaltalainen teknologiajätti, entiseltä nimeltään Facebook. Facebook, Instagram, Threads ja Whatsapp ovat Metan alustoja.


Q: QR-KOODI
QR-koodi on kaksiulotteinen (2D) viivakoodi, joka älypuhelimella skannattaessa avaa useimmiten jonkin verkkosivun. QR-koodeja käytetään printtimateriaaleissa kuten mainoksissa, esitteissä ja sanomalehdissä.
R: REELS
Reels on Instagramin vastine TikTok-videolle. Yksittäinen Reel eli Kela on 3-180 sekunnin mittainen video.
S: SNAPCHAT
Erityisesti nuoren kohderyhmän suosiossa oleva sosiaalisen median alusta, joka pohjautuu katoaviin videosisältöihin. Snapchatissa on Instagramin tapaan Story-toiminto, jossa videosisältö on nähtävissä muutaman päivän ajan.
T: TAVOITTAVUUS
Eli reach on mainonnan mittari, joka kertoo kuinka monta ihmistä mainos on tavoittanut.
U: UGC
Lyhenne sanoista user generated content, suomeksi käyttäjän tuottama sisältö. Alunperin termillä tarkoitettiin kuluttajien tuottamaa sisältöä johon brändit kehottivat eri keinoin, kuten esimerkiksi arvonnoilla tai palkinnoilla. Nykyään termi ymmärretään toisin ja sillä viitataan usein vaikuttajan brändille tuottamaan sisältöön eli käytännössä katsoen tarkoitetaan vaikuttajan brändille tekemää sisällöntuotantoa.
V: VIDEO VIEWS
Mainonnan tavoite, joka optimoi mainontaa käyttäjille, jotka todennäköisimmin katsovat videosisällön.
W: WE LISTEN AND WE DON’T JUDGE
TikTokin trendi, jossa toisilleen läheiset ihmiset (esimerkiksi pariskunnat tai sisarukset) tunnustavat toisilleen salaisuutena pitämiään asioita. Asiaan kuuluu että tunnustus pitää kuunnella ja koskaan ei saa tuomita, eikä mielellään edes kommentoida.
X: X-SUKUPOLVI
Vuonna 1961-1980 syntyneiden sukupolvi.
Y: Y-SUKUPOLVI
Tarkoittaa milleniaaleja eli vuonna 1981-1997 syntyneitä.
Z: Z-SUKUPOLVI
Tarkoittaa 1998-2010 syntyneiden sukupolvea.
Ä: ÄÄNIRAITA
Sisällöissä käytettävä kokonaisuus, joka koostuu puheesta, musiikista ja äänitehosteista. Monet TikTok-trendit ja -ilmiöt rakentuvat juuri äänien päälle.
Ö: ÖTÖKKÄ (BUGI)
Ötökkä, tuttavallisemmin bugi, tarkoittaa tietokoneiden yhteydessä ohjelmointivirhettä, joka aiheuttaa tietokonetta käytettäessä virheilmoituksen tai muita toimintahäiriöitä.