Siirry sisältöön

Kesän 2020 opetuksia: Voiko someammattilainen pitää somelomaa?

Kun työ on somessa, työn ja vapaa-ajan rajat haalistuvat pahimmillaan olemattomiin. Kuvavirtoja ei selata vain omaksi iloksi, vaan sieltä etsitään oppeja omaan työhön, seurataan alan trendejä, osallistutaan keskusteluihin ja ollaan läsnä seuraajia varten. Ikään kuin olisit alasi suuressa seminaarissa verkostoitumistilaisuuksineen, key note -puheenvuoroineen ja kahvipöydän small talkeineen, 24/7.

Sosiaalista mediaa omaksi ilokseen käyttävät sekä siellä ammattiaan toteuttavat tunnistavat yhtä lailla tarpeen pitää välillä hektisestä päivitysten viidakosta hengähdystaukoa. ”Someloman” voisi löyhästi määritellä jotakuinkin näin: keskittymistä häiriköivät puhelimen ilmoitukset ja alati päivittyvä uutisvirta hiljennetään määritellyksi ajaksi, ja keskitytään elämään hetkessä. Usein ”lomalta palatessa” ollaan aidosti iloisia, että pieni breikki tuli pidettyä, ja omien lemppari-somekanavien pariin on kiva taas palata inspiroitumaan, keskustelemaan ja jakamaan kuulumisia.

Siinä missä kuka tahansa voi kirjautua ulos Instagramista, laittaa ilmoitukset pois käytöstä tai poistaa kaikki sosiaalisen median sovellukset puhelimestaan, kynnys someloman pitämiselle nousee varsin korkealle, kun some on ammatti. Katoavatko seuraajat? Räjähtääkö inbox? Voiko pitää lomaa ja silti julkaista sisältöä kanaviinsa?

Kesällä 2020 seurasin ilosta hykerrellen, kuinka Liemessä-kanavien Jenni kertoi somessaan, että pullopostia saa lähettää Suomenlinnaan hänen kanaviensa hiljentyessä. Moni vaikuttaja sulki kommentointi- tai yksityisviestin lähetys -toiminnot kanavistaan lomansa ajaksi, vaikka tuottikin sisältöä, ja jotkut lopettivat myös sisällön tuottamisen lomailun ajaksi.

Katosivatko seuraajat? No eivät. Seuraajat pitivät itsekin somelomia, nauttivat kesän seikkailuista, ja iloitsivat seuraamiensa vaikuttajien uudella energialla toteutetuista sisällöistä, kun lomalta paluu koitti. Win-win, sanoisin.

aaa